Medisch

De honden die via Stichting Zwerfdier in Nood naar Nederland komen, worden vanaf ca. 10 maanden ten minste getest op de mediterrane ziektes Ehrlichia en Leishmania.
Spanje is een mediterraan land met een ander klimaat. Dit brengt risico’s op mediterrane ziektes met zich mee. In het gebied waar de honden van Stichting ZiN vandaan komen, zijn dat vooral Leishmania en Ehrlichia.

Een test is altijd een momentopname en biedt helaas nooit 100% garantie. Als de hond pas heel kort besmet is, kan een test een vals negatieve uitslag geven. Ook kan een hond in theorie nog besmet raken tussen het moment van testen en het transport. Bij honden jonger dan 8-10 maanden zijn de testen niet betrouwbaar vanwege mogelijke antistoffen van de moeder. Daarnaast heeft Leishmania een incubatieperiode van 7 jaar, wat betekent dat een hond ondanks een negatieve test jaren later alsnog besmet kan blijken te zijn. Het is dus belangrijk altijd alert te blijven op klachten die kunnen wijzen op een mediterrane ziekte en bij twijfel de dierenarts te raadplegen of opnieuw een bloedtest te doen.

Meer informatie over Ehrlichia: klik hier.
Meer informatie over Leishmania: klik hier.

401 reacties