Afscheid

Hokmaatjes

Op zaterdag begon onze laatste werkdag. We waren in twee weken tijd erg veel van iedereen gaan houden, dus hebben we deze dag besteed aan het fotos’s maken en knuffelen van alle honden. Het was niet gemakkelijk om straks weer naar huis te keren en alle lieve snuitjes achter te laten: en ook al hadden we aan vrijwel alle honden beloofd dat we ze mee naar huis zouden nemen, we wisten dat dit niet zo’n goed idee zou zijn. Het is moeilijk voor te stellen dat veel Ribercanbewoners meerdere jaren slijten in het asiel, terwijl ze stuk voor stuk zo ontzettend lief zijn. We hebben in twee weken tijd een hoop nieuwe hondenvriendjes gemaakt, maar nu was het alweer tijd om ze gedag te zeggen. Ben heeft ruim een uur besteed aan het knuffelen van Turia, zijn grootste vriendin, en ik wilde niets liever dan huilen toen ik ’s avonds Oslo zijn hok in probeerde te sturen, terwijl Oslo me verwachtingsvol aankeek of ik nog even met hem wilde spelen.

Turia met Ben

Ben en Turia

Hokmaatjes

Hokmaatjes

Vlak voor ons vertrek, toen we nog een alle laatste aai aan de Wachters bij de poort gaven, begonnen alle honden plotseling te janken en te huilen. Het zal om het slechte weer zijn geweest, of om de nog heersende onrust in de hokken, maar voor ons voelde het alsof de honden zich net zo verslagen en verdrietig voelden als wij en ze nog even wilden laten weten dat zij ons ook zullen missen.
Voor de laatste keer reden we terug naar huis, om de volgende dag ook daar afscheid van te nemen. Op zondag hebben we onze spullen ingepakt en nog genoten van het laatste terrasje in de avondzon, terwijl we proostten op alle schatjes die we zo zouden gaan missen.

Nu, bijna een week later, zijn we weer thuis. We zijn nog erg moe van ons avontuur, maar gelukkig dwingen de katten ons om een groot deel van de dag op de bank met ze te knuffelen. Al met al kunnen we terugkijken op twee fantastische weken, waarin we veel nieuwe ervaringen op hebben gedaan, veel hebben geleerd over het Spaanse asielleven en veel nieuwe hondenvriendjes hebben gemaakt. Het was heel erg fijn om alle hardwerkende mensen en toffe honden bij Ribercan te kunnen helpen en, zonder twijfel, we komen graag nog een keertje terug!