Is een hond uit Spanje iets voor jou?

11017019_10200199689471674_5703527649410761260_nVoordat je een hond uit Spanje (of uit het buitenland in het algemeen) adopteert, is het belangrijk dat je goed bedenkt wat jij verwacht van een hond, wat jouw wensen zijn en eventueel die van de rest van het gezin en wat je een hond kunt bieden. Verdiep je daarnaast ook in het ras of type hond dat je misschien van een foto aanspreekt. Wat is er bekend over het karakter, het energieniveau, de behoeften van de hond en dingen waar hij misschien moeite mee heeft?

Een hond uit het buitenland heeft meestal een heel andere achtergrond dan een herplaatser uit Nederland. Sommige honden hebben een naar verleden, andere hebben het één en ander gemist tijdens belangrijke socialisatieperiodes, sommige honden hebben op straat geleefd of zijn gebruikt voor de jacht. Een aantal van deze honden heeft nog nooit in huis geleefd en ze hebben meestal ook niet geleerd om te leren van mensen en te spelen met mensen. Dat betekent dat een hond uit het buitenland extra begeleiding nodig heeft. Bedenk je vooraf goed of je daar de tijd, de energie en het geduld voor hebt en of je verwachtingen niet te hooggespannen zijn.

De meeste honden uit Spanje passen zich in het begin erg snel aan aan hun nieuwe manier van leven. Vaak duurt het enige tijd voordat ze helemaal tot rust zijn gekomen, zich veilig voelen bij jou en zichzelf worden. Soms betekent dat ook dat de hond na weken of maanden ineens ander gedrag laat zien. Wees erop voorbereid dat het begeleiden van je buitenlandse hond een proces is dat langer duurt dan een paar dagen. De eerste week is meestal heel intensief, maar ook na maanden kunnen er opeens gedragingen naar voren komen waaraan gewerkt moet worden. Zoek tijdig begeleiding (een cursus bij een goede hondenschool met ervaring met buitenlandse honden, advies van een gedragstherapeut, etc.) als er zich gedrag voordoet waarmee je niet goed raad weet. Je kunt ook altijd bij ons terecht voor advies en wij kunnen je ook helpen met het vinden van de juiste professionele hulp.

In Spanje worden jaarlijks veel galgo’s en podenco’s gedumpt door jagers en ook in veel kruisingen zit dit jachthondenbloed. Dat betekent meestal dat deze honden een sterk jachtinstinct hebben. Mogelijk kunnen ze nooit loslopen, of is daar veel training voor nodig. Als het voor jou een vereiste is dat de hond na gewenning redelijk snel veilig los kan lopen in een bos met veel wild, informeer dan goed of bekend is of de hond jachtpassie heeft.

Bedenk ook of je een actieve hond wilt waarmee je veel lange wandelingen wilt maken of juist liever een hond die niet te veeleisend is als het om beweging gaat. Vind je het belangrijk dat je hond al het bezoek met open armen ontvangt of heb je juist liever een hond die een beetje waaks is, heb je kinderen en/of andere huisdieren, wil je graag op cursus of een hondensport gaan doen, moet de hond af en toe alleen kunnen zijn en hoe wil je dit gaan opbouwen, wil je de hond graag overal mee naartoe kunnen nemen, etc. Dit is voor ons als stichting heel belangrijke informatie om een goede match te kunnen maken.

Kortom: bedenk goed wat voor hond in jouw leven past en wat jij de hond in alle eerlijkheid te bieden hebt. Bedenk ook dat een hond een eigen karakter en verleden heeft, dat niet alles maakbaar is en training vaak een kwestie is van een lange adem. Heb jij geduld, vind je het leuk om energie en tijd in je hond te stoppen, ben je flexibel als de hond niet direct helemaal aan je verwachtingen voldoet, verwacht je niet alleen dat de hond zich aanpast aan jou, maar kun jij je ook aanpassen aan de hond, dan is een Spaanse hond waarschijnlijk een goede keuze!

10299930_10200199689351671_5000257830294228271_n