Opvanggezin worden

De Spaanse honden waarvoor wij een nieuw thuis zoeken, gaan meestal eerst naar een Nederlands opvanggezin. Hier kunnen zij rustig wennen aan het leven in Nederland en kunnen wij het gedrag en karakter van de hond nauwkeurig observeren, waardoor we een goede match kunnen maken tussen de hond en een nieuw baasje.

Wil jij een hond helpen door hem tijdelijk in huis te nemen en te laten wennen aan het leven als Nederlandse huishond? Neem dan vrijblijvend contact op.

Als je je aanmeldt als opvanggezin, kun je natuurlijk je wensen aangeven en beslissen we in overleg welke hond je zou kunnen opvangen. Uiteraard kijken wij of de hond bij jouw woon- en leefsituatie past. Sommige honden zijn heel geschikt voor beginnende hondeneigenaren en kunnen dus ook in een opvanggezin geplaatst worden zonder veel ervaring met honden. Voor andere honden zoeken we specifiek opvanggezinnen met veel ervaring met honden, omdat deze honden intensiever begeleid en/of gesocialiseerd moeten worden.

Natuurlijk sta je er als opvanggezin niet alleen voor. Je kunt altijd met vragen bij ons terecht en wij ondersteunen je waar mogelijk. Bij complexere problemen schakelen wij de hulp van een gedragstherapeut in. Daarnaast vergoeden wij alle medische kosten. Het is vooraf niet te zeggen hoe lang de opvangperiode duurt. Meestal varieert dit van een paar weken tot een paar maanden, afhankelijk van hoe snel een definitief adoptiegezin is gevonden. Omdat we nooit vooraf garanties kunnen geven over de duur van de opvangperiode (tenzij het om een reeds gereserveerde hond gaat), vinden wij het belangrijk dat een opvanggezin ook bereid is langere tijd voor de hond te zorgen.

Als opvanggezin is het de bedoeling dat je de opvanghond verzorgt alsof het je eigen hond is en hem laat wennen aan het leven als Nederlandse huishond. Het gaat dan vooral om socialisatie (kennismaken met mensen, kinderen, andere dieren, verkeer, huiselijke geluiden, autorijden, etc.) en opvoeding (huisregels leren, zindelijkheid, wandelen aan de riem, leren alleen te blijven, etc.). Je hoeft een hond geen commando’s te leren, al mag dat natuurlijk wel. De honden die uit een Spaans asiel komen, moeten vaak nog veel leren. Je kunt dat het beste vergelijken met de opvoeding van een pup. Bedenk je vooraf dus goed of je hier voldoende tijd en geduld voor hebt. Je krijgt geen volledig opgevoede hond in huis. Ook de honden die in Spanje al in huis hebben geleefd, zullen tijd nodig hebben om te wennen aan het leven in Nederland en alle nieuwe indrukken.

Wij betrekken de opvanggezinnen altijd bij de definitieve plaatsing van de hond. Jij kent de hond dan immers het beste, dus we overleggen altijd met het opvanggezin welke eisen en wensen er zijn wat betreft de plaatsing van de hond. We verwachten dan ook van elk opvanggezin dat ze de hond goed observeren en geleidelijk kennis laten maken met andere honden, vreemd bezoek, kinderen, katten, etc. om een zo volledig mogelijk beeld van de hond te krijgen.

Lees voor meer informatie over wat je kunt verwachten ook de informatie voor adoptanten en de ervaringen van het opvanggezin van Shaina.